Vi ønsker at uddanne Changemakers

Vores vision “I morgen – i dag” betyder, at på Ørestad Gymnasium er gymnasieuddannelsen ikke bare en adgangsbillet til en videregående uddannelse og til en god karriere. Det er den bestemt også. Men for os er formålet også at uddanne elever, som vil arbejde aktivt for det fælles bedste – både lokalt, regionalt og globalt, og som vil og tør ændre og tage ansvar. Det er nemlig skolens ambition ikke ‘kun’ at stræbe efter at uddanne dygtige elever, der kan deres pensum og få høje karakterer. Målet er at uddanne ægte ‘changemakers’ – elever, der vil og tør at ændre og tage ansvar.

Man kan være en Changemaker på mange måder. Det handler om engagement og viljen til at skabe forandring. Vores Changemakers brænder for at gøre en forskel både på og uden for skolen – og det gør de!

Vi har f.eks. elever, der er mentorer for andre elever. De hjælper og gør en forskel for nogle af skolens elever, der har brug for en hjælpende hånd med at få struktur på skolearbejdet og lektierne. Vi har også et meget stort elevstyret OD-udvalg, som har sikret, at næsten 900 af skolens ca 1150 elever deltog i Operation Dagsværk i år. Det er er en dag, hvor gymnasieelever arbejder frivilligt for at samle penge ind til et projekt i verden. I år var projektet at hjælpe unge med et handicap i Uganda, hvor 90 procent af de unge med handicap ikke gennemfører en uddannelse. 

Måden undervisningen på Ørestad Gymnasium foregår på bidrager også til at uddanne Changemakers. Vores skole ligner ikke andre skoler. Vi anvender åbne læringsmiljøer, digitale platforme og trækker verden udenfor ind i undervisningen og sætter elevernes viden i spil, hvilket er med til at lære eleverne at løse virklighedsnære problemer i fællesskab.  

Når vi har fokus på at uddanne Changemakers, er det fordi Ørestad Gymnasium er medlem af et globalt netværk, der hedder Ashoka, som består af virksomheder, institutioner og privatpersoner, der har til formål at støtte og uddanne fremtidens ledere (dvs. vores elever) til at håndtere verdensproblematikker som klima og fattigdom.

En Changemaker school er en skole, der ifølge Ashoka kan uddanne stærke elever til aktive problemløsere, og som tænker undervisning på en helt ny måde. Det er skoler, som fokuserer på at klæde eleverne på til den verden, der venter, så de kan være med til at løse verdens store udfordringer som fattigdom, globalisering og klima. Og her er Ørestad, som en af de to eneste skoler i Danmark, nu med i netværket. Den anden skole er True North i Juelsminde, Jylland.

Elever, der har været aktive og engagerede ‘changemakere’ i løbet af gymnasietiden, kan indstilles til at modtage et særligt changemaker-diplom. Dette kan anvendes som dokumentation, som eleverne kan vedlægge ansøgninger til udenlandske universiteter og lignende. 

 

Bag ‘Changemaker Schools’ står Ashoka, som er verdens største organisation og netværk for sociale entreprenører med aktiviteter i mere end 82 lande.

Den skandinavisk afdeling har kontor i Stockholm. Ashokas skandinaviske arbejde er bl.a. støttet af store virksomheder som Danfoss, Lego, Deloitte og Ben and Jerry’s.

Vision: Ashoka vil fremme en verden, hvor alle kan opnå kompetencer og færdigheder til at kunne løse komplekse sociale udfordringer, som klima, globalisering og fattigdom.

Læs mere om Changemaker Schools og Ashoka Scandinavia.