Ashoka - Changemaker Schools

Som det første Gymnasium i Danmark er Ørestad Gymnasium blevet optaget i det globale netværk, Changemaker Schools.

Det betyder, at Ørestad nu samarbejder med en række udvalgte skoler i verden om at dele innovative tanker. Det betyder også, at vi nu er med i det fornemme, verdensomspændende ‘Ashoka’-netværk, som består af virksomheder, institutioner og privatpersoner, der har til formål at støtte og uddanne fremtidens ledere (eleverne) til at håndtere verdensproblematikker som klima og fattigdom.

Skoler kan ikke indstille sig selv, men kan kun indstilles af andre, for overhovedet at komme i betragtning til at blive en del af Ashoka-netværket. Dernæst følger et optagelsesforløb med interviews af både lærere, rektor og elever, hvor Ørestad samt efterskolen True North slap gennem nåleøjet.

Så det er en rigtig god nyhed, at Ørestad Gymnasium nu kan kalde sig for en Changemaker School, forklarer (nu tidligere) rektor, Allan Kjær Andersen.

– Via det her netværk kommer vi jo til at få en tæt forbindelse med skoler i hele verden, som på mange måder ligner os og har samme ambitioner. Jeg forventer, at vi både kan bruge netværket til at få vores globale udsyn til at blive hverdag her på skolen og blive endnu bedre til innovation og kreativitet, som vi i forvejen lægger stor vægt på, forklarer han.

– Og vi vil helt konkret bruge det til at ‘booste’ vores elev-engagement. Vi vil, inspireret af Ashokas værdier, være med til at uddanne aktive elever til at påtage sig lederroller i forhold til aktiviter her på skolen, lyder det fra Allan.

Alle er changemakers

Det er (nu tidligere) Elevrådsformand, Bianca Rasmussen enig i. Hun blev interviewet af Ashoka op til udnævnelsen som Changemaker School og er også glad for, at vi på Ørestad nu er med i netværket.

– Ashoka har jo fokus på, at eleverne skal få nogle kompetencer, der gør dem i stand til at gå ud i verden og skabe gode forandringer for andre mennesker. Personligt synes jeg, det er vildt fedt, at vi er kommet med, fordi det er rart at blive anerkendt som en skole, der har en vision for deres elever, siger hun.

Rent konkret kommer det til at betyde, at eleverne skal være ambassadører i klassen.

– Det er visionen, at vi alle her på skolen skal være changemakers, fordi alle kan skabe en positiv forandring i deres liv, lige meget hvem man er. Skolen vil vist så skabe et ambassadørkorps, som er den egentlige, dedikerede changemaker gruppe, forklarer hun.

En Changemaker school er en skole, der ifølge Ashoka kan uddanne stærke elever til aktive problemløsere, og som tænker undervisning på en helt ny måde. Det er skoler, som fokuserer på at klæde eleverne på til den verden, der venter, så de kan være med til at løse verdens store udfordringer som fattigdom, globalisering og klima. Og her er Ørestad, som en af de to eneste skoler i Danmark, nu med i netværket. Den anden skole er True North i Juelsminde, Jylland.

Andre netværk

GLOBAL SCHOOL ALLIANCE
AVITAE

Globale Gymnasier

KARRIEREFOKUS

Fakta om Ashoka

Bag ‘Changemaker Schools’ står Ashoka, som er verdens største organisation og netværk for sociale entreprenører med aktiviteter i mere end 82 lande.

Den skandinavisk afdeling har kontor i Stockholm. Ashokas skandinaviske arbejde er bl.a. støttet af store virksomheder som Danfoss, Lego, Deloitte og Ben and Jerry’s.

Vision: Ashoka vil fremme en verden, hvor alle kan opnå kompetencer og færdigheder til at kunne løse komplekse sociale udfordringer, som klima, globalisering og fattigdom.
Læs mere om Changemaker Schools og Ashoka Scandinavia.