Afskedsreception for OEG's første rektor

25. april 2018

I dag tog rektor gennem 13 år, Allan Kjær Andersen, afsked med den skole, der har været hans siden den blev grundlagt i 2005.

Ørestad Gymnasium og bestyrelsesformand, René van Laer var vært ved en afskedsreception, hvor ansatte, familie, venner og samarbejdspartnere var samlet for at tage behørigt afsked med den mand, der på så mange måder har været med til at forme en af Danmarks mest moderne skoler.

Allan Kjær Andersen har i den grad formået at tænke gymnasieuddannelse på en helt ny måde, og han har haft helt særlig betydning for den skole, og det DNA, som OEG er gjort af.

Det var meget tydeligt i den række af talere, der naturligvis var ved receptionen. Allan er en mand, der tør tænke ud af boksen. Allan er en mand, der ikke er bange for at tage skridt ud i noget, som han ikke har prøvet før. Som Gitte Harding Transbøll, rektor ved Rysensteen udtrykte det: “ Allan, bevar din Pippi Langstrømpe-tilgang: Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt.”

Allan er en rolig mand, og der skal meget til for at ryste ham, men de, der kender ham, ved, at han ikke holder meget af dans. Til gengæld holder han forfærdeligt meget af opera. De to ting blev på smukkeste vis forenet ved afskedsreceptionen, idet skolens gave til deres rektor var en operasanger, der bød en rørt rektor op til dans

At Allan er visionær er klart, det gik igen i den lange talerække, der både omfattede rektor-kolleger, bestyrelsesformanden, en stor kreds af lærere, der på forskellig vis kunne bidrage med fortællinger om deres egen læring, de hver især tager med fra deres relation til Allan.

Allan er menneskekender, Allan er empatisk, Allan er en rolig og god leder, der kan lytte, som lærernes tillidsrepræsentant, Sylviane Paoli, udtrykte det.

Og det var en tydelig rørt rektor, der lyttede til lærernes sang om rejsen til Indien, men også en afklaret mand, der i sin tale viste, at han sætter skolen først. Verden kan opfatte skolen som Allans, men Allan opfatter sig som skolens. Han har hele tiden villet unge og deres uddannelse, og han har gjort sit bedste for at tjene dette formål. Flere talere nævnte netop, at Allan godt kan lide unge mennesker. Allan sagde selv, at han rejser afklaret. Rørt men afklaret.

 

Da skolen i sin tid kunne byde velkommen i bygningen på Ørestad Boulevard, var alt nyt – det hele var et blankt lærred, men i den smukke og prisvindende bygning har Allan, skolens ansatte og elever har fået skolen til at leve, og har skabt det fantastiske læringsrum og miljø, som er en del af skolen og dens vision. I dag holdt Allan sin sidste tale i dette fantastiske læringsrum.

Skolen har haft en blændende rektor, og der er ingen tvivl om, at han vil blive savnet af både ansatte og elever.

Allan skal videre til en stilling som direktør for en ny skole i Bangalore i Indien, der bl.a. har Ørestad Gymnasium som forbillede.

Den nye skole er bl.a. inspireret af Ørestad Gymnasium, og vi har derfor grund til at være stolte af både vores skole og vores rektor, der inspirerer til nytænkning af uddannelse i det store udland. Det bliver en omvæltning for skolen. Allan har været med fra begyndelsen, og det er hans visioner, der har skabt skolens kultur og selvforståelse. Han har sat helt nye standarder for, hvad en skole skal og kan. Han vil blive savnet af både lærere og elever – det er svært at forestille sig OEG uden Allan.

Allan har i den grad været med til at præge uddannelsesudviklingen – både på Ørestad Gymnasium, i debatten og den pædagogiske udvikling i Danmark, men også gennem sine internationale uddannelsesnetværk. Og uddannelsesverdenen vil altså fortsat have glæde af ham.