Eva og Sofie i Bosnien med Globale Gymnasier

28. september 2018
Gruppearbejde

I uge 38 var to af vores dygtige elever med på en lærerig studietur til Sarajevo i Bosnien sammen med 22 andre unge. Turen var arrangeret af Globale Gymnasier, som er et af de vigtige skolenetværk vi på Ørestad er en del af. Formål med turen var, at undersøge hvorvidt Bosnien lever op til FN’s 17 Verdensmål.

 

Sofie Spies fra 3.OJ fortæller om turen: 

Eva og jeg var i sidste uge på en tur til Sarajevo, som er hovedstaden i Bosnien, sammen med Globale Gymnasier. Globale Gymnasier er en organisation, som med fokus på FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling skaber fællesskab mellem forskellige gymnasiers globaludvalg. Eftersom Ørestad er en del af organisationen, fik vi lov til at sende to fra vores globaludvalg til Bosnien.

Undersøgelse af FN’s Verdensmål

Vi var i alt 24 elever og 2 lærere af sted, og vi skulle sammen undersøge, om Bosnien levede op til Verdensmålene. Med fokus på mål nr. 4 ’Kvalitetsuddannelse’ og nr. 8 ’Anstændige jobs’ skulle vi interviewe lokale, den gamle bosniske ambassadør, en journalist og studerende både på private og offentlige gymnasier.

Vi fandt ud af, at i Bosnien er omkring 44% arbejdsløse, at årligt flytter 10.000 unge til udlandet for at finde arbejde og at under 2% af skattepengene bliver brugt på uddannelse, men størstedelen bruges på lønninger til de tre præsidenter og ca. 150 ministerier.

Klogere på Bosnien

Turen har gjort os meget bevidste om Bosnien og deres kultur. Vi er blevet trænet i selvstændigt at opsøge viden, stille præcise spørgsmål og at lytte. Derudover har vi lært en masse søde elever fra de andre gymnasier i Danmark at kende, så det i fremtiden kan være nemmere at arbejde sammen på tværs af landet.