Besøg af Clement Kjersgaard: Trump er Klods Hans

02. marts 2017

I dag fik 2.g og 3.g samfundsfagsklasserne en lidt særlig form for undervisning om det amerikanske valg. 

IMG_1119

Foredraget i Idrætssalen på OEG om Trump og amerikansk politik blev nemlig givet af journalist Clement Kjersgaard, der er kendt som tv-vært og journalist på DR og sit eget politiske magasin Ræson. Han fortalte om præsidentvalget mellem Trump og Hillary Clinton og gav sin analyse af, hvorfor Trump endte med at blive valgt. Til sidst kunne eleverne stille spørgsmål, hvilket en del benyttede sig af.

Clement Kjersgaard startede sit foredrag med at sammenligne præsident Donald Trump med Klods Hans fra H.C Andersens eventyr. En underdog, som imod alle odds endte med at få prinsessen og det halve kongerige.

– Han får prinsessen, selv om han er dummere, fattigere, mere en bølle end sine konkurrenter. De kom ridende på heste og var veltalende, mens Klods Hans kom ridende på en ged med en krage og mudder i lommen.

Burde have forudset det
Men selv om det kom som et chok for en stor del af verden, at Trump løb med valgsejren, burde man faktisk have set det komme, hævder han.

– Næsten hver gang har man set outsidere blive præsidenter. Amerikanerne har valgt en kandidat, som udstrålede ‘jeg kan gøre det anderledes’. Så hvis de hver gang vælger outsideren, og hvis de hver gang fravælger den sikre kandidat, burde det ikke have overrasket nogen, at Trump vandt. Det gjorde det så alligevel, det overraskede alle, eksperter, Hillary Clinton og også måske Donald Trump. Det betyder bare, at selv om man kan få det indtryk, at det her er noget nyt – hvad det selvfølgelig er på mange måder, da han ikke har nogen politisk erfaring – må man sige, at den skepsis og vrede, der driver det, ikke er ny. Tværtimod.

I den amerikanske valgkamp er det først relativt sent, at nogen, inklusiv medierne, rigtigt gider følge valgkampen intenst. Faktisk skal man helt hen til de tre dueller, hvor de to kandidater møder hinanden, forklarer Clement Kjersgaard.

– Det er først her, den store dækning er. Så har vi Hillary på den ene side, som repræsenterer 40 år i eliten af amerikansk politik. Overfor hende står Trump som Klods Hans. Han er latterlig, uerfaren, lyver – muligvis bevidst, muligvis ved han det ikke, hvilket er lige bekymrende for en præsident. Hvorfor vinder han så? Ja, det gør han, vil jeg påstå, fordi der er en række spørgsmål, som er rigtige oprigtige dilemmaer og problemer for USA. Som amerikanerne med rette føler, at deres politikere har ansvar for. F.eks Irak-krigen. Derfor vil de have en, der siger og signalerer til vælgerne ‘jeg vil gøre det anderledes’, forklarer han.

‘Stil krav til politikerne’

Efter en spørgerunde tog Clement Kjersgaard det sidste og afsluttende ord, hvor han kom med et opråb til eleverne:

– Vi skal kræve af hinanden og andre politikere, at de også rent faktisk begynder at forholde sig til de svære emner. For hvis de nu kom med et klart svar, ville Trump ikke være den, der havde et klart svar.  Så ville alle have et svar, og så kunne man føre diskussionen videre: Ok, hvad vil du konkret gøre, hvem skal betale for den mur til Mexico, hvem skal bygge muren, kan man komme over muren. Det ville være en anden diskussion, der ville handle om de konkrete løsninger. Og det er ikke Trump, selv om han er valgt, der har skabt den situation og de forudsætninger. Tak for i dag, lød det til alle de fremmødte og engagerede elever.

Info om RÆSON

Clement Kjersgaard holder foredrag på Ørestad Gymnasium ca. en gang om året for samfundsfagseleverne.
Udover sit arbejde som journalist, debattør og tv-vært på DR udgiver Clement Kjersgaard magasinet RÆSON – et uafhængigt magasin om dansk og international politik, der udkommer 4 gange om året.

Det er i den forbindelse, at han gæster OEG.