Elever til Årets BIGMUN-konference

08. marts 2018

Fra onsdag til søndag i sidste uge var OEG’s MUN-delegation til Skandinaviens største Model United Nations-konference på Birkerød Gymnasium, også kaldet BIGMUN. OEG spillede rollen som Rusland, og skulle forsvare Ruslands interesser i alt fra Nuclear Disarmament til LGBT-rettigheder og flygtningepolitik i hver deres FN-komité. I år bestod delegationen af 14 elever fra 8 forskellige klasser. Vores elever gjorde en kæmpe indsats i 5 intense dage og fik en stor oplevelse ud af det.
OEG MUN Society (MUN-udvalget)
Udvalget har eksisteret i halvandet år, og har nu deltaget i BIGMUN to gange. Alle deltagere i dette års aktiviteter får automatisk plads i næste års delegation, og nye medlemmer kan optages fra år til år via en ansøgningsproces. Udgangspunktet er, at eleverne kører forberedelse og research i udvalget selv, og som MUN-director sørger jeg for at udstikke de overordnede retningslinjer og for at facilitere informationsmøder, ansøgninger og optagelse, tilmelding, forberedelsesseminarer, udover at være ‘MUN-mor’ under selve BIGMUN-konferencen.
Hvad lærer eleverne af deres arbejde i OEG MUN Society?
Det at de selv skal udfylde de grundlæggende rammer der sættes op omkring udvalgets arbejde, betyder at eleverne i høj grad selv skal researche og hjælpe hinanden gennem hele processen, med et minimum af faglig instruktion fra lærere. De erfarne deltagere underviser og inspirerer de nye medlemmer. Strategien er bevidst, og det har vist sig at have en stor værdi for eleverne at turde give slip på lærerne og alligevel nå i mål sammen på denne måde. De får et tæt sammenhold og en særlig følelse af at have overkommet noget vildt af egen kraft. Helt konkret får de træning i at søge faglig viden og anvende den, og får dybdegående kendskab til FN’s arbejdsform og de forskellige FN-institutioners arbejdsområder. De er changemakers og løser verdens problemer på fem dage med jævnaldrende elever. De får nye venner fra mange forskellige skoler rundt omkring i verden. Men noget af det der viser sig at betyde allermest for dem, er at de får træning i at stå frem overfor andre og fremføre argumenter på talestolen og agere i forhandlinger. På BIGMUN-konferencen er de rigtig gode til at skabe en stemning eleverne imellem, som betyder at de kan stå frem og fejle uden skam. Det oplever vores elever som noget værdifuldt, og de nævner det ofte som noget de kan tage med hjem til dagligdagen på OEG.