Ida Auken på besøg - hvad er dansk?

30. november 2018
Anledningen for besøget var Aukens nye bog Dansk, som hun har skrevet, fordi hun følte, at der manglede nuancer i danskhedsdebatten. Men hun havde ikke til hensigt at fortælle eleverne, hvad de skulle mene eller pege fingre af andre. Hun vil istedet have de unge til at debattere.
Hvad tænker I, at der er dansk? 

Sådan lød dagens store spørgsmål fra Ida Auken til eleverne. Og der var mange bud – både i den lidt flyvske ende og i den mere konkrete. Vores elskede hygge var selvfølgelig det første der kom på banen, efterfulgt af ting som Den Danske Model, vores frie skolesystem med efterskoler og sabbatår, cykler og ærligheden i dansk film. Eleverne bød engagerede ind med spørgsmål til politikeren og deres mange input gjorde det hurtigt tydeligt, hvor forskelligt vi hver især ser på det at være dansk.

Det var vigtigt for Auken, at der ikke gik for meget politik i den, især når den modsatte fløj ikke var der til at forsvare deres synspunkter. Alligevel så hun gerne, at samfundsdebatten begynder at handle mere om værdier igen, og ikke om hvorvidt man spiser svin eller lam, eller dækker sit hår til eller ej.

Friheden i uddannelsessystemet betød meget for eleverne

Især vores uddannelsers opbygning var en vigtig dansk ting for eleverne. De lagde vægt på forholdet mellem elev og lærer, og den måde man i det danske skolesystem lærer at tænke selvstændigt. Ligeledes blev muligheden for efterskoler, højskoler og sabbatår generelt nævnt som noget essentielt for frihedsfølelsen.

Hvorfor behøver vi at snakke om, hvad der er dansk?

Auken forklarede, hvorfor hun mener, at debatten er vigtig at tage. Hun frygter at landet vil blive mere og mere splittet, fordi værdipolitikkens mudderkast fylder så meget i mediebilledet. Her talte hun også om facebook og andre mediers algoritmer som syndere. Algoritmerne ved alt om os og derfor tilpasses det indhold, som vi oftest ser, til vores holdninger og “giver os ret”, om man vil.

Algoritmer førte til snak om teknologi

Debatten om teknologi og algoritmer er yderst relevant for de unge, især når man som vores elever, bruger utrolig mange timer foran forskellige skærme hver dag. Der blev snakket Snapchat, streamingtjenester og tech-giganternes magt, hvor sidstnævnte fik Auken til at stille to måske lidt atypiske spørgsmål. “Hvor mange er klar over, at I har givet facebook tilladelse til at tænde for jeres kamera og mikrofon?” En stor del af eleverne rakte en hånd i vejret. “Hvor mange af jer kunne så finde på, at tage mobilen med på toilettet?” Endnu flere elever rakte hånden op. Ida Auken selv svarede også ja til dem begge. Det gik hurtigt op for eleverne hvad hun mente, og en let latter spredte sig blandt dem.

Ida Auken er medlem af folketinget på 11. år og har hele 7 ordførerskaber for Radikale Ventre. Hun har tidligere været medlem af SF, hvor hun var miljøminister fra 2011-2014.