Kulturministerens mediedebat på OEG

15. august 2017

Kulturminister Mette Bock kom forbi Ørestad Gymnasium for at tale med eleverne om deres medieforbrug forud for kommende medieforlig i 2018. 

IMG_5544

Anledningen til besøget var et ‘borgermøde’ om fremtidens medievaner arrangeret af Kulturministeriet og TV2 Lorry, som var med til at filme hele seancen. Her ses elevpanelet (øverst) og kulturminister Mette Bock (nederst). 

 

Idrætssalen er fyldt med klasser, interesserede og journalister, som er kommet for at deltage i borgermødet, der holdes på Ørestad Gymnasium kl. 12, tirsdag 15.august. Det er kulturministeren, der byder velkommen til debatten.

-Medieforbruget ændrer sig hele tiden, og vi på Christiansborg er nok lidt bagud. For at forberede mig ordentligt, vil jeg møde alle generationer i Danmark og høre, hvilket medieforbrug de har. Og så er det oplagt med et mediegymnasium som jeres. Vi skal sørge for at have en oplyst befolkning, også i fremtiden, forklarer kulturminister Mette Bock (LA) til alle de fremmødte.

En af de af Danmarks mest erfarne tv-folk, Keld Reinicke, er ordstyrer i arrangementet, hvor tre elever, Amalie, Mikkel og Sofie, skal fortælle om deres medievaner, og hvad der kan få unge til at følge mere med i nyheder.

Amalie og Mikkel fra 3.g på Ørestad Gymnasium bliver interviewet af TV2 Lorry om medievaner før borgermødet.

Det kommer der mange interessante svar ud af:

-De fleste nyheder får vi via sociale medier, siger de tre unge, som ikke læser aviser eller kan huske, hvornår de sidst har set TV Avisen.

Amalie fortæller, at hun laver TV på skolen og er med i en gruppe af unge OEG-elever, der laver indslag til TV2 Lorry, og som overtager nyhedsfladen på fredag. Det mener de kunne være vejen frem til at få flere unge til at se flere nyheder.
-Og så skal nyhederne være på de platforme, hvor vi er, er de enige om.

P1 deltog også i mødet med journalist Kurt Strand (på foto længst tv).

Snapchat-nyheder

Det kan meget vel blive en realitet, hvis man ser på USA. Her sender Snapchat både nyheder og underholdning – faktisk så hele 16 mio. med ,da de sendte deres første nyhedsudsendelse fra det amerikanske valg. Det siger Keld Reinicke, som selv har været med til at starte DR2 og TV2 Zulu og udvikler TV-koncepter.

-Snapchats brugere er primært under 40 år, så det vidner om, at de unge godt vil følge med, når det serveres på de platforme, de selv bruger, siger Keld Reinicke.

Til sidst er der tid til, at eleverne kan stille spørgsmål til kulturministeren.
Det benytter Elvira sig af. Hun vil gerne vide, hvordan man kan beskytte sig mod fake news, når man får mange nyheder via sociale medier.

Hertil svarer kulturministeren:
-Hvis der er noget jeg savner er det flere redaktører, der kan være gatekeeper i forhold til problematikken. I forhold til sociale medier og Youtube ser man, at folk finder ud af, at kilden ikke er troværdig, vil interessen forsvinde. I har et ansvar. Jeres adfærd er med til at bestemme, hvem der bliver store. I vælger, hvem der er med til at bestemme, lyder det fra kulturminister Mette Bock.

Generationsrejse-møde

Hvor: Møde på Ørestad Gymnasium kl. 12-13.15 i Idrætssalen.
Hvad: Kulturministeriet kalder arrangementet for et ‘Generationsrejse-møde’, hvor kulturminister Mette Bock (LA) kommer forbi for at lytte til elevernes ønsker til fremtidens medier.

Hvorfor: Det er led i en større debat, hvor kulturministeren forud for medieforliget i 2018 spørger borgerne i Danmark om deres medieforbrug, og hvad de har af ønsker til fremtidens medieindhold.