'Planen'-forfatter besøger OEG: Eleverne kan lære mig meget

15. april 2016
Den unge forfatter Morten Pape er vokset op i Urbanplanen og har skrevet bogen ‘Planen’ om sin hårde opvækst i ghettoen på Vestamager. På tirsdag holder han foredrag her på OEG.

29-årige Morten Pape er opvokset i Urbanplanen på Vestamager. Det har han skrevet en bog om, der hedder ‘Planen’, en selvbiografisk debutroman, som handler om hans rå opvækst i ghettoen på Amager.

Romanen har taget alle med storm, og Morten Pape vandt BogForums Debutantpris 2015.

På tirsdag kommer han herud på OEG for at holde foredrag for alle 1-2. g’erne.

Vi har stillet Morten Pape tre skarpe spørgsmål forud for det spændende foredrag på tirsdag.

1) Ser du frem til at tale herude på skolen – og hvorfor?

– Jeg glæder mig enormt meget til både at fortælle min historie, men også lytte til, hvad eleverne har af erfaringer og tanker om det, jeg sætter fokus på. Jeg tror, de kan lære mig mindst lige så meget, hvis ikke mere, som jeg kan i samtale med dem.

2) Hvad kan eleverne glæde sig til at høre om i dit foredrag?

– Jeg vil fortælle om min roman ‘Planen’, som handler om min barndom og opvækst i Urbanplanen, et kvarter som heldigvis idag er i en rivende, positiv udvikling, men som tilbage i 90’erne og 00′ erne var et meget socialt belastet område. Jeg vil fortælle om, hvordan det er at vokse op sådan et sted i en halvkvæstet familie som et usikkert og nørdet barn, der prøver på at passe ind i et betændt parallelsamfund, hvor man ikke måtte være god til andet end at være farlig og spille fodbold. Desuden handler min fortælling også om tyve års moderne Danmarkshistorie, hvor kilen til mange af de udfordringer, vi i dag, har med et mulitikulturelt land er opstået.

3) Hvorfor er det relevant for os her på Ørestad Gymnasium at høre om din bog og dine problemer?

– Urbanplanen ligger kun få metrostop fra hjertet af Ørestad, men der er og var en verden til forskel mellem de to områder. Jeg oplever tit, at mange der læser min bog, er chokerede over, at tingene så sådan ud engang. Forhåbentlig synes eleverne, hvad end de er lokale eller fra andre steder i byen, at det er fedt at få noget Amagerhistorie med sig hjem, eller perspektivere min fortælling til deres egen historie om at være ung. For uanset hvor man kommer fra, og hvad man har oplevet, er det fucking surt at være teenager.

Hvad mener du med det?

– Det er hårdt at være upopulær, det er svært at være anderledes, det er ulideligt at føle sig fremmedgjort, hvor end man er. Mit budskab til eleverne vil være at vende bøtten på hovedet, bruge alt det grimme, man gemmer på, til sin egen favør, og vide at noget at det mest generøse, man kan som menneske, er at dele – ikke ved hjælp af et overfladisk klik med musen, men ved at stå ved, at man har noget på hjerte, og at det betyder noget – også for andre.

Morten Pape-info:

Hvad: Foredrag med Morten Pape tirsdag kl.9.50-11.30 (2.modul)
Skolegang: 29-årige Morten Pape har gået i folkeskole på Dyvekeskolen og i gymnasiet på HHX Niels Brock på først Gullfossgade og dernæst Julius Thomsens Plads.
Morten Pape er i gang med uddannelsen som manuskriptforfatter filmskolen Super 16. Bachelor i Film- og Medievidenskab fra Københavns Universitet.
Hans deburoman ‘Planen’ er vinder af BogForums Debutantpris 2015