Prins Harry drøftede 'changemaking' med eleverne

26. oktober 2017

Prins Harry besøgte Ørestad Gymnasium for at udveksle ideer og tanker med eleverne omkring gymnasiets ‘changemaker’-ambition. 

Af Rikke Bjerge

Det blæste lidt, men var ellers tørvejr, da en stor, sort BMW med flag og tonede ruder kørte op foran Ørestad Gymnasiums hovedindgang kl. 12.
En smilende Prins Harry ud, klædt ‘casual’ i kongeblå jakke og lyseblå skjorte, steg ud af bilen og blev budt velkommen af rektor Allan Kjær Andersen og blomsterpigen Alva Toftdahl, 7 år, som er datter til en af skolens lærere. 

Derefter gik prinsen ind ad svingdøren og trådte ind på gymnasiet, hvor han gik med rektor Allan Kjær Andersen op ad den lange trappe til 2.sal.
Her fik han en snak med både rektor og Amalie Friis Heinrich, 3.i samt lærer Camilla Grove Jensen om Ørestad Gymnasiums Changemaker-ambition;
At uddanne elever med engagement i deres omverden, med empati og selvsikkerhed og med et ‘mindset’ der gør, at de handler i forhold til de ting i deres omverden, som de synes, kalder på forandring.

Prins Harry var helt fra begyndelsen meget engageret i samtalen og havde en masse på hjerte. Han var enig i, at det er vigtigt, at elever bliver inspireret af skolen til at skabe forandring.

– It’s cool to be kind’, som han sagde.

– Mange tager forkerte beslutninger og ender et dårligt sted, og nogle gange er det for nemt at være ‘bad’. Vi skal have det gode frem i elever, for at de også skal føle, at skolen er deres sted, fortsatte prinsen. 

Og hvordan det skal lade sig gøre, ønskede Prins Harry at drøfte, fortæller Amalie, 3.i, som selv er redaktør på skolens tv-program ‘Samlingen’ og har stiftet elevudvalget OEGrøn.

– Vi talte meget om CM (Changemaker)-programmet, og hvad skolen og andre elever gør for at inspirere andre til for eksempel at involvere sig i elev-udvalg. Vi forklarede, at det netop med CM-programmet er en stor inspiration, at det er eleverne selv, der påvirker andre elever til at deltage aktivt, siger Amalie.

Længere snak med eleverne
Så gik turen til tre elev-workshops, hvor Prins Harry aktivt deltog og gav sin mening til kende. De tre workshops havde forskellige emner. Men det fælles tema var at få konkrete ideer til, hvordan skoler kan få elever engageret i changemaking.
Her var Prins Harry meget deltagende og fik en længere snak med eleverne, herunder Petrine Eriksen, 2.i (se foto).

– I vores workshop skulle vi arbejde med UN bæredygtighed. Vores gruppe fik en ide til en app og en lavede en model, der skulle vise, hvordan man kan gøre en forskel i forhold til ‘limited access to education in developed countries’, forklarer Petrine. 

– Efter at have briefet prinsen om vores model, kom vi i en dialog omkring, hvordan man kunne få firmaer og skoler indover. Han syntes helt klart, at firmaer har et ansvar til at bidrage til at gøre en forskel, fortæller hun.
Hun fik et godt indtryk af ham under deres samtale.
– Han var meget nede på jorden og virkede interesseret i det, vi lavede. Han roste os elever og sagde, at han var rigtig glad for at høre, hvor engagerede vi var og talte om, at vi kunne gøre en forskel, siger hun.

Kvinder er de bedste rollemodeller
Prins Harry havde også stærke holdninger til et andet emne, nemlig kvinders rolle ude i verden.
– Females are the best role models, lød det fra prinsen under den tredje workshop.
– Og de behøver ikke være berømte for at være det, tilføjede den britiske prins, hvis mor, prinsesse Diana, var kendt for at være exceptionelt godhjertet og kæmpe de svages sag.
Prinsen mente, at der i mange lande er for meget testosteron i meget af samfundets højeste ledelse, og at det er vigtigt, at samfundet i højere grad skal fokusere på at uddanne kvinder og prioritere dem, lød det.

Brød tidsplanen
På grund af sit store engagement og interesse i Ørestad Gymnasium valgte Prins Harry at bryde tidsplanen og blive hele 20 minutter længere end planlagt, før han gik ned ad trappen og vinkede farvel til hele skolen.
Og status er da også, at besøget var en succes, konstaterer rektor Allan Kjær Andersen, som er meget tilfreds med, hvordan prinsen viste ægte interesse i det, eleverne havde på hjerte.
– Han er en utrolig engageret person, som har nemt ved at komme i kontakt med eleverne. Han både lytter og har holdninger, som han giver udtryk for. Der var ingen tvivl om, at de emner, vi præsenterede for ham, er han dybt engageret i. Han sagde selv, at dét at være sammen med sådan nogle unge mennesker som dem i dag, giver grund til optimisme, for han kan se, at de unge faktisk gerne vil være med til at forandre verden – og at de har mange ideer til, hvordan det skal gøres, forklarer rektor Allan Kjær Andersen.
– Vi kan bruge hans engagement til at blive bekræftet i, at det vi gør, er den rigtige vej. Han smitter med sin begejstring, og det giver gejst, siger han.

 

 

Kongeligt besøg

Hvem: Prins Harry

Hvor: Ørestad Gymnasium

Hvornår: Torsdag 26.oktober

Hvorfor: Ørestad Gymnasium er del af et internationalt Changemaker-program hvor ambitionen er, at eleverne skal uddannes til aktive borgere, der kan gøre en forskel. Det var Prins Harry interesseret i at opleve.

Læs rektor Allan Kjær Andersens blog om det kongelige besøg her

De tre workshops

Prinsen overværede tre workshops, som alle skulle give eleverne konkrete ideer til, hvordan skoler kan få elever engageret i changemaking.

De tre elev-workshops:

  1. Anders Ladekarl stod for workshoppen ‘Engaging young people in civil society and volunteering’/ Frivillighedsarbejde i forhold til hjælpeorganisationer (udvikling og bistand).
  2. Kenneth Salomonsen og Nicolai Boysen fra Ungdomsbureauet stod for workshoppen ‘Engaging young people in society and democracy’/ Inddragelse af unge i samfundslivet.
  3. Kigge Hviid fra ‘Index Design To Improve Life’ stod  for workshoppen ‘UN Global Goals’/ Frivillighedsarbejde i forhold til FN’s bæredygtighedsmål.

Se mange flere fotos fra Prins Harrys besøg på Ørestad Gymnasium på skolens Facebook –  klik her