Rapworkshop med AndyOp

14. november 2018

AndyOp roder lidt med lyden, mens 2.m stille og roligt kommer på plads på de to opstillede stolerækker. Andy træder slevsikkert frem og præsenterer kort sig selv, inden han hiver eleverne op af de stole, som de netop har sat sig på. Han griber mikrofonen og snart har han fået gang i de endnu morgentrætte gymnasieelever…

Fokus på tekstskrivning og performance – og baggrundshistorie

Efter en kort, men meget energifyldt performance fra rapperen, gik han helt tilbage til rappens oprindelse. “Ved I hvor rap stammer fra?” spurgte han eleverne, som ret hurtigt svarede USA. Andy specificerede oprindelsen til 80’ernes New York og især bydelen Bronx. Og rappens historie er vigtig, for at forstå genren, som opstod i et hårdt miljø fyldt med drømme – som sjældent blev ved andet end det. Han fortalte inspirerende om, hvordan genren opstod med behovet for at råbe op om det hårde liv på kanten med vold og stoffer. Han ledte det videre til rap-attitudens mangel på jantelov og troen på sig selv. Det var dén attitude, han gerne ville have eleverne til at finde frem, når de skulle performe dele af hans tekster senere på dagen og på et tidspunkt skrive deres egne tekster.

Gennemgående tema i flere fag

2.m er en såkaldt papegøjeklasse, hvor det faktisk kun er omkring 10, der har musik som linjefag. Men rap har ikke kun været i fokus i musiktimerne – det har været et gennemgående tema i engelsk, dansk og lidt i spansk. Workshoppen handlede ligeså meget om at overskride grænser og prøve sig selv af, som den handlede om musikproduktion, så derfor var hele klassen med.

En vellykket dag

For musikelev Karoline Johnsen har det været en god dag.
“Det var meget fedt og super hyggeligt, også at lave noget sammen med sprogeleverne i modsætning til de normale musiktimer. Der var meget som var spontant og med meget lidt forberedelse – normalt i musik bruger vi længere tid på at sidde og arbejde, når vi skriver tekster, men det var fedt at prøve en anden måde. Det var sjovt, men grænseoverskridende at optræde med de sange, som vi selv har skrevet i musiktimerne over det sidste stykke tid. AndyOp var virkelig god til at få alle med, han var meget levende og en god formidler. Og så var hans freestyle virkelig fed! Han brugte sine omgivelser godt!”

Klassen fungerer ifølge sprogelev Sabrina Lønholdt godt, men fagligt er de en smule splittede, da den anden del af klassen har spansk i stedet for musik.
“Det var faktisk godt at være med, selvom jeg ikke er musikelev. Vi ved ikke rigtig hvad musikeleverne laver, men det var fedt at se, at de ikke bare sidder og synger og klapper i hænderne. De ved faktisk rigtig meget om musik og teori. 

Blå bog:

Andreas Seebach – bedre kendt som AndyOp – er en dansk rapper med 10 år på bagen. Han er født i 1983, far til tre og bosiddende på Amager.

Læs mere om AndyOp her


AndyOp om workshoppen

Formål:

“Formålet er 2 ting. For de første at give eleverne et indblik i rap og hip hop og arbejde med at skrive sange. Det leder videre til ting nr. 2, nemlig det her med at have musik som et arbejde. Det skal vi snakke lidt om finde ud hvordan det egentlig fungerer.”

Forventninger:

“Jeg håber det ender ud i at der kommer en masse gejst og gang i den, og nogle fede raptekster, fede flows og fede optrædender. For det handler jo lidt om det hele, nemlig både at rappe, skrive tekster op performe. Det er noget af det der kan være en lille smule svært, det der med at skulle optræde foran de andre og gøre det på den fede måde, med den rigtige attitude osv. Så det er noget af det vi skal arbejde med og jeg er ret sikker på at vi nok skal på det op og køre!”

Efter workshoppen:

“Jeg synes det er gået super godt! Vi fik nogle mega fede numre op og stå, og de fik virkelig rykket nogle grænser mange af dem. Det var svært det med at stå foran de andre, men de tog mod til sig og gjorde det. Der var nogle af dem der viste mig, hvor meget deres hænder rystede bagefter, fordi de havde stået deroppe og været rigtig nervøse, men fik alligevel gjort det og skrevet nogle fede tekster.

Jeg håber, at de tager med sig, at det der med at skrive musik ikke nødvendigvis er så svært, især ikke hvis man tager udgangspunkt i, hvem man selv er og ikke prøver at spille skuespil. Det er en af de vigtigste ting for mig egentlig, at vise dem hvad rapgenren står for, nemlig at den ikke nødvendigvis står for alt det man tror, men faktisk mest af alt handler om at være sig selv. Og så håber jeg, at de har fået lidt ud af alt det med Koda og at det med at have musik som et arbejde, det kan man godt, men det er svært.”