OEG elever vinder flot pris til GEOForum
Tre elever fra 3g naturgeografi vandt for nyligt en flot 2. plads til GEO Forum 2021. Konkurrencen handlede om at introducere en ny energikilde til Danmark. Eleverne brugte systemet GIS, der er et geografisk funktionssystem og lavede en illustrativ plakat, der viste deres ide. Alle gymnasier, med valgfaget naturgeografi var tilmeldt, så konkurrencen var hård, idet over 100 projekter deltog.
Elevernes stemme er i dag Hashem, Yusuf og Zaid fra 3c.
Den grønne omstilling er noget alle unge bliver nødt til at forholde sig til, og det vil helt sikkert være noget, som vores generation kommer til at slås med mange år ud i fremtiden. Derfor var det spændende og lærerigt at deltage i konkurrencen ved GeoForum, og høre en masse forskellige bud på løsninger af problemet.
Til konkurrencen skulle vi fremlægge for 200 mennesker, og ekspertdommere fra tre forskellige brancher. Vores formål var at overbevise tilhørerne om, at Danmark har brug for at introducere en ny energikilde, hvis vi for alvor skal sikre grøn omstilling i energisektoren. Vi havde udvalgt en ret upopulær energikilde; nemlig atomkraft.
Der findes ikke særlig mange mennesker, der er tilhængere af atomkraft, men vi mener, at atomkraft er den mest effektive måde at skaffe grøn energi på – og dermed nå Danmarks 2050-mål. Derudover synes vi også, at det ville være for let at argumentere for vind- eller solenergi, fordi det allerede er implementeret i Danmark. Vi følte, at vi tog det modige valg ved at vælge atomkraft, og det var motiverende at skulle overbevise en hel sal med over 200 mennesker om, at atomkraft kan være med til at løse vores problemer med at skaffe vedvarende og grøn energi.

Gode argumenter for atomkraft
De handlinger vi foretager i dag har konsekvens for den planet vi efterlader i morgen. Vi mener, at vi bør integrere de bedste løsninger i vores samfund. Derfor har vi en vision om et CO2-neutralt Danmark forsynet med egen atomkraft. Vi mener at atomkraft er det mest effektive og sikre valg i forhold til den grønne omstilling. Det er en smart og effektiv energikilde, fordi den hverken er afhængig af vind eller sol. Derfor ville vi, hvis Danmark havde sit eget atomkraftværk, kunne være selvforsynende og endda eksportere energi til andre lande. Derudover ville priserne på el være mere stabile, da vi ikke ville være afhængige af at importere energi fra andre steder på kloden.
❝ Når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser, har folk stadig brug for strøm – og hvis ikke dén strøm kommer fra atomkraft, bliver det i praksis meget ofte kul eller andre fossile brændsler, som fylder hullet. Og for os er det ikke en god nok løsning ❞
Der er mange fordomme om atomkraft, fordi der for mange år siden er sket ulykker på atomkraftværker. Men teknologien på området udvikler sig hele tiden, så risikoen for katastrofer bliver mindre og mindre. Fx findes der en virksomhed på Nørrebro, der udvikler et alternativt slags atomkraftværk, der, i stedet for farlige gasser, udleder smeltet salt, som størkner, hvis reaktorerne skulle smelte.
En oplevelse for livet
Det var vildt at stå på scenen til GeoForum og fremlægge vores ide for så mange mennesker. Men vi vidste, at vi havde et godt produkt, og det ville vi gerne bevise. Nervøsiteten forsvandt gradvist, da vi først stod på scenen og vi prøvede at være entusiastiske og få publikum til at leve sig ind i vores ide. Vi er rigtig glade for at vores fremlæggelse blev taget så godt imod. Og vi håber, at det skabte noget ny viden hos tilhørende, så vi i fremtiden måske kan få en mere nuanceret debat om atomkraft i Danmark.
Alt i alt var deltagelsen i GeoForum en fantastisk oplevelse, som vi aldrig vil glemme. Vi har erfaret, at det er ligegyldigt, om vi skal fremlægge for fem, ti eller 1000 mennesker. Bare man er godt forberedt, så skal det nok gå. Når vi en dag kommer ud på arbejdsmarkedet, er det en god egenskab at kunne tale foran mange mennesker, og være godt til at have styr på sine argumenter.
Og så skader det jo heller aldrig at vide meget om grøn energi, selv om vi ikke er helt sikre på, hvilken branche vi kommer til at arbejde i.