fbpx

Tysk

Tysk er for dig der:

  • Elsker sprog
  • Har interesse for den tyske kultur; musik, kunst, design og arkitektur 
  • Er engageret i aktuel europæisk politik
  • Vil vide mere om en anden kultur, som er tæt på den danske, men alligevel er meget anderledes 
  • Ønsker at anvende sproget  i videre studier indenfor for eksempel økonomi, science, medie eller design i et tysktalende land

Tysk på gymnasiet

Tysk på gymnasiet er et fortsættersprog, som betyder, at du for at vælge det, skal have haft det i grundskolen fra mindst 7. klasse. Derudover vil der være mulighed for at hæve sproget til A-niveau i 3.g alt afhængigt af din studieretning.

Faget bygger videre på det, du har med fra grundskolen med fokus på at tale, og du får indblik i sprogets lyde og grammatik på et niveau, der hjælper dig til at kunne begå dig blandt tyskere ude i den virkelige verden. 

 

Tysk er det mest talte sprog i Europa. Det er officielt EU-sprog, og hele 14% af den europæiske befolkning taler det som førstesprog. Foruden Tyskland og Østrig, er tysk officielt sprog i Schweiz, Italien, Liechtenstein, Luxembourg og Belgien. Desuden er det anerkendt minoritetssprog i hele 12 lande, blandt andet i Danmark. 

Vi arbejder med:

  • Traditionelle grammatikopgaver
  • Videoer, lommefilm og podcasts, vi selv producerer
  • Forskellige udtrykningsformer, såsom: digte, sang- og raptekster, film, litteratur og nyheder

Hvordan foregår undervisningen 

I tysk arbejder du selvfølgelig videre med den grammatik, som du har lært i folkeskolen, men vi laver meget andet end det. Vi læser ældre og nyere litteratur, ser film, lytter til musik i alle genrer og drøfter aktuelle samfundsemner.  Målet er at blive stadig bedre i både den skriftlige og mundtlige kommunikation.

På Ørestad Gymnasium lægger vi vægt på, at eleverne skal være aktive deltagere i undervisningen, og vi har de helt rette faciliteter til dette. For at øve mundtlige og skriftlige kommunikative kompetencer, benytter vi – udover traditionel tavleundervisning, individuelt tekstarbejde, gruppeprojekter og klassediskussioner, en række interaktive læringsprogrammer for at skabe variation og få det bedst muligt læringsudbytte. Vi samles også gerne for at lytte til foredrag eller hygge med film i vores multimediesal. Derudover tager vi mindst en gang i semesteret i biografen for at se de nyeste tyske film. I løbet af skoleåret arrangeres der også sprogdage med forskelligt tematisk indhold, hvor vi for eksempel laver lommefilm eller tager på ekskursioner.

 

Særlige ting vi laver

I tysk har vi et omfattende samarbejde med skoler i de tysktalende områder, i regi af Erasmus og skolens egne projekter.  Vi samarbejder med en skole i Wien og besøger/får besøg af klasser fra Hamborg, og har desuden etableret udveksling med studenter i Graz, Østrig. 

Vi har fx om emnerne:

  • Urbanes Leben
  • Terror
  • Reisen 
  • Verbrechen/Krimis
  • Mauer und Mauerfall

Som hævet fag

Hvis du vælger tysk som A-fag, får du mere tid til at tale, læse, lytte og skrive tysk. A-niveauet er en naturlig forlængelse af B-niveau med en endnu større faglig fordybelse. Videre giver det muligheder for at rejse med dit A-hold, typisk til Berlin, Wien eller Hamburg. Supplerende har du også mulighed for at tage på et individuelt ophold – og få genbesøg fra Østrig.